25% banen verdampt in de Horeca

Dat de horeca één van de meest getroffen sectoren was door de coronapandemie, was wel bekend. Maar dat het uiteindelijk heeft geleid tot een verlies van zo’n 25% van het aantal banen? Dat was niet eerder berekend.

25% banen verdampt in de Horeca

Het CBS laat met de presentatie van haar nieuwste cijfers zien dat er een ware uitvlucht heeft plaatsgevonden van banen. Voordat de coronacrisis uitbrak, waren er 395.000 werknemers actief in de horeca. Na de coronapandemie is dit aantal geslonken tot een aantal van zo’n 290.000, een verlies van ruim 25%. Voor een belangrijk deel is dat te verklaren aan het feit dat ruim de helft van deze banen werd ingevuld door jongeren onder 25 jaar, met in overwegende gevallen een flexcontract. Zo’n 70% van die jongeren was bovendien student.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat zo’n 30% helemaal geen baan heeft, is het een uitdaging voor werkgevers in de horeca om de groep van jongeren opnieuw te verleiden tot een baan in de horeca.