Bedrijfsleven is geen pinautomaat voor de overheid

In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen wordt het duidelijk wat de nieuwe thema’s worden waarmee de verschillende politieke partijen de strijd om de kiezer aangaan. Eén van die thema’s? Bestaanszekerheid.

VNO-NCW en MKB Nederland uiten hun zorgen bij het horen van dit thema. Een hogere bestaanszekerheid laat zich namelijk gemakkelijk vertalen in aanmerkelijk hogere uurlonen en hogere vergoedingen bij het vertrek van medewerkers. “En wie zal hiervoor opdraaien?”, zo is de opvatting. Juist, het bedrijfsleven.

De ondernemersclubs hameren er dan ook op om het bedrijfsleven de kans te geven om geld te kunnen blijven verdienen. MKB Nederland voorman Jacco Vonhof zei daarover eerder al dat je ondernemers niet kunt beschouwen als een pinautomaat.

Een neiging die de overheid nog wel eens heeft als er ergens geld vandaan getoverd moet worden, zo beweert hij. Hij onderstreept zijn zorg nogmaals door te stellen dat de combinatie van hogere loonkosten, dure energie en hoge inkoopprijzen sowieso weinig reden tot optimisme geven bij ondernemers.