Belastingstelsel op de schop: mkb en familiebedrijven gaan het merken

Met bijna 200 fiscale regelingen is het Nederlandse belastingstelsel een lappendeken geworden van uitzonderingen, tegemoetkomingen en goedbedoelde stimulansen. Maar hoe effectief zijn die nog? Volgens een nieuw ambtelijk rapport van het ministerie van Financiën: vaak niet. Slechts een klein deel van de regelingen blijkt echt doelmatig. De rest is achterhaald, complex of simpelweg niet effectief.

Belastingstelsel op de schop: mkb en familiebedrijven gaan het merken

Het rapport, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd, zet de deur open naar vereenvoudiging en hervorming. De ambtenaren zien in vier clusters kansen om het belastingstelsel overzichtelijker en efficiënter te maken, zonder al te grote maatschappelijke ontwrichting.

Schrappen in ondoelmatige belastingvoordelen zou volgens het ministerie maar liefst 35 miljard euro aan ‘verborgen ruimte’ kunnen opleveren.

En ja, dat gaat het bedrijfsleven merken. Vooral het mkb en familiebedrijven, die in veel gevallen gebruikmaken van regelingen rondom innovatie, bedrijfsoverdracht of personeelsvoordelen. Wat precies verdwijnt is nog niet bekend, maar dat er iets gaat veranderen, staat vast.

Demissionair staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, NSC) roept de politiek op om de hervorming niet te gebruiken als grabbelton voor nieuwe wensen. “Het gaat niet om het binnenhalen van extra geld, maar om het beter besteden ervan,” zegt hij. Volgens hem kunnen we met doelmatige besteding van bestaande middelen een sneeuwbaleffect creëren.

Voor ondernemers is dit hét moment om alert te zijn. Fiscale regelingen zijn vaak verweven met keuzes in strategie, investeringen en bedrijfsstructuur. Het afschaffen of herzien van deze regelingen vraagt dus om tijdige voorbereiding én goed advies.

De komende maanden worden cruciaal. Wat nu nog een technisch ambtelijk rapport is, kan na de verkiezingen uitgroeien tot de blauwdruk van een nieuw belastingbeleid.

Als je hierover vragen hebt of wilt overleggen met een fiscalist, neem dan gerust contact met ons op.