Bouw weet omzet goed vast te houden

Het gaat goed met de bouw. Ondanks alle dramatiek van de lockdown was in januari 2021 de omzet van de bouw slechts fractioneel lager dan over dezelfde periode een jaar geleden, aldus de BouwMonitor.

Ook blijkt dat het uitstel van projecten minder aan de orde is. Weliswaar melden de meeste aannemers dat er toch sprake is van productieverlies, direct aanwijsbaar aan coronamaatregelen waardoor bijvoorbeeld in kleine groepen gewerkt en geschaft dient te worden. Dit leidt tot dus tot zowel tijd- als productieverlies.

Aandacht voor marge

Ondanks de niet tegenvallende vooruitzichten, blijkt dat er nog steeds veel te winnen valt als het gaat om marge. Vooral bij grotere nieuwbouwprojecten is nog vaak sprake van kostenoverschrijdingen en aanzienlijke faalkosten, deels veroorzaakt door tegenvallende prestaties en comforteisen die bewoners wel verwachten. Uit onderzoek van een bouwkundig ingenieursbureau is een onvoldoende integrale benadering daarvan de hoofdoorzaak. De oorzaak daarvan heeft ook weer vele redenen zoals belangentegenstrijdigheid, kennis en kunde én vooral onvoldoende communicatie.

Meer nieuws over Bouw & Onderhoud: