Crowdfunding ongekend populair

Toch blijft financieringsaandeel nog altijd klein

Het gaat goed met de alternatieve financieringen door ‘the crowd’; het volk. Afgelopen coronajaar werd maar liefst 650 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Ten opzichte van 2020 is dat een groei van bijna 80%. In 2020 werd namelijk 368 miljoen euro opgehaald. Volgens onderzoek bedroeg de gemiddelde financieringsaanvraag zo’n 250.000 euro. Een rekensom leert dat het dan gaat om zo’n 2600 succesvolle aanvragen.

 

Het grootste aandeel van de crowdfunding financieringen vindt plaats in de vorm van leningen en is bestemd voor vastgoed. Participaties vormen met 30 miljoen euro nog steeds een zeer klein deel. Al vindt ook op dat onderdeel groei plaats, zo zeggen de kenners. Het aandeel van crowdfunding is nog altijd laag in de totale financieringsmarkt. Om een idee te geven; in het eerste kwartaal na het uitbreken van corona (in 2020) hebben banken ruim 21000 financieringsverzoeken gehonoreerd met een totale waarde van 12,2 miljard euro.

Het CBS geeft een keurig overzicht van de financieringszoektocht door bedrijven. Het bijgaande overzicht laat de verdeling in een helder overzicht zien.