Cybersecurity regels kunnen concurrentiepositie van lokale clouddiensten verslechteren

Nederlandse online clouddiensten aanbieders maken zich ernstig zorgen over de nieuwe Cyber Security Act (CSA) die wordt opgetuigd door de Europese Commissie. Het idee van de Europese Commissie is om duidelijke regels en protocollen te stellen voor aanbieders van clouddiensten om zodoende het gevaar van cyberaanvallen tegen te gaan.

Cybersecurity regels kunnen concurrentiepositie van lokale clouddiensten verslechteren

Hoewel dit een relevant motief is, vrezen de kleinere clouddiensten aanbieders dat ze niet in staat zijn om aan deze ingewikkelde en gecompliceerde set van regels te voldoen. Zo stelt Frankrijk bijvoorbeeld als voorwaarde dat clouddiensten vooral van ‘eigen’ bodem dienen te komen. Voor kleinere clouddiensten aanbieders is het onmogelijk om in alle Europese lidstaten ‘lokale’ servers en ondersteuning te bieden.

Het druist in tegen alles wat met de dynamiek van internet en clouddiensten te maken heeft, zo zeggen vertegenwoordigers van de Online Trust Coalitie, die als belangenbehartiger optreden van online clouddiensten aanbieders. OTC pleit voor een risk based benadering.