De jubelton, een einde in drie delen

De jubelton, zo hebben we inmiddels allemaal gehoord, wordt afgeschaft. In 2023 komt een kleinere vrijstelling (€ 27.231) en in 2024 houdt het op.

Maar wat betekent dit einde; zijn er nog kansen om te jubelen?

De wet is opgebouwd rondom drie “B’s”; te weten benutten, betalen en besteden.

Bij de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning mag tot een bedrag van € 106.671 (2022) vrij van schenkbelasting worden geschonken, op voorwaarde dat de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning. Dat kan zijn:

  • voor de aankoop van de eigen woning;
  • voor de verbouwing of verbetering van de eigen woning;
  • voor de aflossing van de eigenwoningschuld;
  • voor de afkoop van erfpacht.

Een belangrijke startvoorwaarde is echter dat de begunstigde die de schenking krijgt tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn (de dag van de 40ste verjaardag telt mee). De meest voorkomende variant is daarbij een ouder-kindschenking. Dit is echter geen voorwaarde, grootouders en zelfs derden kunnen naar een begunstigde in de juiste leeftijdscategorie schenken mits er maar wordt geschonken voor een eigen woning. De woning zal derhalve voor de begunstigde een eigen huis moeten zijn of worden. Een beleggingspand kan niet worden betrokken in een schenkingstraject.

Zoals hiervoor gemeld, de crux van de regeling ligt in de drie “B’s”.

De wetgeving 2022 is duidelijk. Bij een schenking in het jaar 2022 onder het inroepen (aangifte schenkbelasting) van de jubelton mag het onbenutte deel van de jubelton nog worden ingeroepen in het jaar 2023. Als u dus in 2022 bijvoorbeeld € 6.000 schenkt en betaalt onder het inroepen van de jubelton kunt u het restant van de vrijstelling naar 2023 verschuiven. In het jaar 2023 schenkt en betaalt u dan € 100.671 en benut u het restant van de jubelvrijstelling 2022.

Uiterlijk in 31 december 2024 zal de begunstigde de verkregen jubelton (de schenking is namelijk aan de begunstigde betaald) moeten besteden aan een eigen woning. Ook dit vloeit voort uit de wetgeving 2022, het jaar waarin het schenktraject is begonnen.

Wil je hier meer over weten, of is iets je nog niet duidelijk? We helpen je graag verder!