Detailhandel groeit minimaal dankzij hogere prijzen

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat de groei in de retail bijna tot stilstand is gekomen. De beperkte groei is vooral te danken aan de hogere verkoopprijzen.

In september 2023 rapporteerde de detailhandel een omzetgroei van 3,1% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, volgens het CBS. Het verkoopvolume daarentegen daalde met 3,3%. De foodsector zag de omzet met 7,3% toenemen, terwijl de non-foodsector een daling van 2,4% noteerde. Online verkopen daalden met 0,9% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Binnen de non-foodwinkels vertoonden drogisterijen en recreatiewinkels een omzetgroei, terwijl consumentenelektronicawinkels, meubel- en woninginrichtingszaken, doe-het-zelfzaken, kledingwinkels en schoenenwinkels minder omzet genereerden in september.

De voedings- en genotmiddelensector realiseerde een omzetgroei van 7,3%, met supermarkten die 7,7% meer omzet behaalden en speciaalzaken met een stijging van 4,5%. De online omzet daalde over het algemeen met 0,9%, met webwinkels die groei lieten zien, maar multi-channel retailers die een daling registreerden in vergelijking met vorig jaar. De online omzet in voedingsmiddelen en drogisterijen groeide, terwijl die in andere non-food sectoren afnam, waaronder consumentenelektronica en kleding.