Diverse ontwikkelingen rondom de TEK-regeling

In oktober en december van vorig jaar hebben wij via externe berichtgeving op onze agrarische pagina bericht over de TEK-regeling. Inmiddels zijn er diverse ontwikkelingen rondom deze regeling.

De binnenkort officieel te publiceren regeling – voor mkb-ondernemingen (en agrarische ondernemingen) waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet – opent naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023. De Europese Commissie moet de regeling nog steeds wel goedkeuren. Vóór deze goedkeuring publiceert het kabinet de tekst van de regeling echter al wel in de Staatscourant, zo meldt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  

De door Adriaansens aangekondigde aanpassing betreft het verlagen van het voorschotpercentage van de maximale tegemoetkoming van 60% naar 50%. Hiertoe is besloten door nieuwe ontwikkelingen op de energiemarkt. De energieprijzen zijn niet stabiel en blijven niet vanzelfsprekend hoog. EZK wil voorkomen dat het voorschot hoger is dan de definitieve subsidie. In dat geval moet men namelijk (een deel van) het voorschot terugbetalen.

Verder meldt de minister dat de definitieve modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit inmiddels bekend zijn gemaakt, zodat bedrijven nu een inschatting kunnen maken of ze aan de energie-intensiteitseis voldoen en daardoor in aanmerking komen voor TEK-vergoeding.

De TEK is voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen (de energie-intensiteitseis). Dit wordt berekend met de modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de definitieve modelprijzen 2022 bekendgemaakt. Voor gas is deze gesteld op € 2,41. Voor elektriciteit op € 0,59. Wil je meer informatie over de TEK-regeling? Lees dan verder op de site van de Rijksoverheid en Ontwikkeling TEK.

 

Bron: Vindsubsidies.nl