Eetpiraten in de horeca; is dit de nieuwe trend?

Horecazaken worden steeds meer geconfronteerd met 'eetpiraten', individuen die genieten van maaltijden en vervolgens vertrekken zonder te betalen. Dit fenomeen komt in heel Nederland voor, zoals een recente aanhouding in Delft van iemand die 127 keer niet betaalde, laat zien. Horeca-eigenaren ervaren dit probleem regelmatig, soms zelfs wekelijks, en voelen zich genoodzaakt om via sociale media wanbetalers op te roepen hun schuld te voldoen.

Eetpiraten in de horeca; is dit de nieuwe trend?

Volgens divers horeca uitbaters vinden deze incidenten vaak plaats bij drukte en worden ze zelfs uitgevoerd door onverwachte daders. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat slechts 10% van de respondenten toegeeft ooit bewust zonder betalen een eetgelegenheid te hebben verlaten. Toch zijn er situaties waarin mensen zich gerechtvaardigd voelen om te vertrekken zonder te betalen, zoals lang wachten op de rekening, een allergische reactie door foutieve informatie, of bedorven voedsel.

Een voorgestelde oplossing is vooruitbetaling, maar dit wordt niet breed gedragen; meer dan 40% van de respondenten ziet dit niet zitten en zou dergelijke restaurants vermijden. Het is duidelijk dat de strijd tegen eetpiraterij complex is en de horecasector voor uitdagingen stelt.