Einde ‘jubelton’, biedt de familiehypotheek uitkomst?

De jubelton is afgeschaft. Biedt de familiehypotheek een uitkomst? Anouk Renkens, belastingadviseur, legt in de wekelijkse blog uit wat een familiehypotheek inhoudt en en wat de fiscale gevolgen (kunnen) zijn.

In het verleden konden ouders hun kinderen helpen met het kopen van een woning door het schenken van de ‘jubelton’. Inmiddels is deze verhoogde schenkingsvrijstelling afgeschaft. Een andere mogelijkheid om kinderen te helpen, biedt wellicht uitkomst. Menigeen denkt bij een hypotheek in eerste instantie aan een bank of verzekeraar, maar een hypotheek afsluiten bij familie of vrienden kan ook een mogelijkheid zijn. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat zo’n 645.000 huishoudens in 2020 gebruik maakten van een zogenoemde familiehypotheek.

Einde ‘jubelton’, biedt de familiehypotheek uitkomst?

Hypotheekrenteaftrek bij een familiehypotheek

Voor de hypotheekrenteaftrek van een familiehypotheek gelden dezelfde regels als bij commerciële hypotheken. De rente is slechts aftrekbaar van het belastbaar inkomen wanneer de rente marktconform is. De Belastingdienst kan de hypotheek bij een veel lagere rente aanmerken als schenking, waardoor mogelijk schenkbelasting is verschuldigd. Ook een hogere rente kan als niet-marktconform worden aangemerkt door de Belastingdienst.

Familiehypotheek in combinatie met jaarlijkse schenking

In het onderzoek van De Nederlandsche Bank werd onderzocht of de rente op de familiehypotheek afwijkt van de marktconforme rente. Naast de familiehypotheek is het voor ouders namelijk mogelijk jaarlijks een belastingvrije schenking te doen (€6.633 in 2024). Hierdoor valt de effectief betaalde hypotheekrente voor kinderen lager uit, terwijl er wel fiscaal voordeel wordt behaald met de vastgelegde (hogere) rente via de hypotheekrenteaftrek.

Familiehypotheek geen ‘onwenselijke fiscale constructie’

Recent heeft staatssecretaris van Financiën, Van Rij, Kamervragen beantwoord over deze constructies. Het demissionaire kabinet heeft geen plannen om de hypotheekrenteaftrek voor familiehypotheken te beperken.

Als het rentepercentage fiscaal acceptabel is en aan de overige voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek is voldaan, is de rente aftrekbaar. Ook in het geval wanneer de jaarlijkse schenkingsvrijstelling wordt ontvangen. Rentekosten verliezen namelijk niet hun karakter als aftrekbare kosten, als zij kunnen worden betaald door in de persoonlijke sfeer ontvangen bedragen. De schenking kan immers ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Daarnaast kan iemand met een bancaire hypotheek een jaarlijkse schenking ook gebruiken voor het betalen van rente en aflossing, waardoor geen sprake is van bevoordeling van iemand met een familiehypotheek.

Let op met toezegging jaarlijkse schenking op voorhand

Wel is het van belang dat niet op voorhand sprake moet zijn van het schenken van rente. Dan zal de Belastingdienst stellen dat de betaalde rente niet op de hypotheeknemer drukt en daarmee de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Mogelijk is er in dergelijke situaties ook nog sprake van een belaste schenking.

Meer weten over de familiehypotheek? Laat het ons weten, we helpen je graag.