Energiesteun voor bedrijven dient voor groot deel terugbetaald te worden

In 2022 en 2023 ontvingen veel mkb-bedrijven in Nederland voorschotten op energiesteun via de Tegemoetkoming energiekosten (TEK) om de hoge energiekosten op te vangen. Deze steun, gericht op bedrijven die meer dan 7% van hun omzet aan energiekosten besteedden, kon oplopen tot € 160.000.

Energiesteun voor bedrijven dient voor groot deel terugbetaald te worden

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft nu, op basis van definitieve subsidiebeschikkingen, aangekondigd dat vrijwel alle ontvangers vanwege dalende energieprijzen een deel van dit voorschot moeten terugbetalen. Het gemiddelde voorschot was ongeveer € 19.000, uitgekeerd aan 10.864 bedrijven uit sectoren zoals horeca, sport en recreatie, en landbouw. De subsidie werd oorspronkelijk berekend op basis van geschatte gemiddelde prijzen en verwacht verbruik, niet op werkelijke gegevens. Door de prijsdalingen in 2023 waren de voorschotten hoger dan nodig. Nu blijkt dat circa 95% van de bedrijven (een deel van) het voorschot moet terugbetalen.

Ondernemers krijgen tot eind mei 2024 de tijd om een vaststellingsverzoek in te dienen, waarna de RVO vanaf april de definitieve subsidies vaststelt. RVO belooft daarbij ruime mogelijkheden voor terugbetaling te bieden, zodat bedrijven niet in één keer het te veel ontvangen bedrag hoeven terug te storten.