EU strenger met regelgeving voor energieprestatie van gebouwen

Als er één tak te maken blijft krijgen met de verhoogde aandacht voor het klimaat en de afgeleide stikstofproblematiek, dan is het de bouw. Eén van de maatregelen die impact zal hebben? Dat is de energieprestaties van zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Zo bracht de Europese Commissie onlangs een voorstel uit waarin de doelstellingen voor CO2 nog eens werden aangescherpt. Het betekent dat na 2030 elk nieuw gebouw CO2 neutraal dient te zijn. Voor openbare gebouwen is die doelstelling opgelegd vanaf 2027.

Waar het op neer komt is dat elk gebouw een laag energieverbruik dient te hebben, waarbij de energie ‘gedekt’ dient te worden door energiebronnen in de nabijheid.

Het gaat nog verder. CO2 neutraal is namelijk een eerste stap. Vanaf 2050 dient elke nieuw gebouw emissievrij te zijn.

Deze ambitie is op dit moment verpakt in een voorstel waarover de lidstaten zich nog dienen uit te spreken. Het Europese Parlement lijkt echter al voorstander van dit voorstel.

De streefcijfers zijn nu als volgt samengesteld:

Nieuwe gebouwen

  • Nieuwe gebouwen moeten vanaf 2030 emissievrije gebouwen zijn
  • Nieuwe openbare gebouwen moeten vanaf 2027 emissievrij zijn
  • Vanaf 2030 moet voor nieuwbouw het levenscyclus Global Warming Potential (GWP) worden berekend. Vanaf 2027 moet het levenscyclus Global Warming Potential (GWP) worden berekend voor grote gebouwen (met een nuttig vloeroppervlak groter dan 2000 vierkante meter).
Eerdere artikelen over Bouw & Onderhoud