Europese Commissie wil einde aan vrijstellingen rij- en rusttijden per 31 mei

De Europese Commissie geeft geen toestemming meer aan de lidstaten voor uitzonderingen op de geldende rij- en rusttijdnormen na 31 mei. Dat is de datum waarop de laatst nog lopende vrijstellingen, waaronder die van Nederland, eindigen. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland in haar liveblog omtrent het coronavirus.

De afgelopen weken golden er in de Lidstaten zeer uiteenlopende regelingen. Het was daardoor voor internationale ritten bijna onmogelijk te bepalen welke norm van toepassing was, met name voor normen die een langere periode bestrijken. De verwachting is dat handhavers hier rekening mee zullen houden.

Vanaf 1 juni gelden in alle landen weer de gebruikelijke rij- en rusttijdnormen. In uitzonderlijke gevallen kan, indien er zich bijzondere omstandigheden voordoen die van te voren niet bekend waren, een beroep worden gedaan op artikel 12 teneinde een stopplaats te bereiken. De chauffeur moet dan een print-out maken en de reden van de afwijking opschrijven. Of dit gehonoreerd wordt is ter beoordeling van de betreffende handhaver.

 

Bron: www.transportonline.nl
Meer transport artikelen