Hoe voordeel behalen bij de huidige lage/negatieve bankrente?

De vakantie voor onze fiscalist Cor van den Broek, werkzaam bij de vestiging Wanroij, is voorbij. Hij is meteen in de pen geklommen om de wekelijkse OOvB blog te schrijven. De lage bankrente zorgt voor veel vragen bij de ondernemers, voor Cor een reden om deze vragen onder de loep te nemen.

Regelmatig vragen ondernemers mij hoe, met de huidige lage marktrente, toch rendement behaald kan worden. Ik kan hierin geen advies geven omdat je zelf een afweging moet maken wat je met je eigen middelen wil doen en hoeveel risico je wilt en durft te nemen.

Ik kan wel de fiscale gevolgen van bepaalde keuzes bij je neerleggen.

Zo kost spaargeld in privé op een betaal/spaarrekening fiscaal jaarlijks afgerond 1,5% box 3 belasting. Overwogen kan worden om te kiezen uit bijvoorbeeld:

  • Het geld storten als vermogen in een eenmanszaak/samenwerkingsverband. Hierbij is het wel belangrijk dat er een plan ligt achter de overboeking naar de zakelijke rekening, omdat je vragen kunt verwachten van de fiscus als er een groot geldbedrag meerdere jaren op de balans blijft staan. Het aanhouden ten behoeve van investeringen, aflossing bedrijfsfinanciering(en) of bijvoorbeeld asbestsanering zou een idee kunnen zijn.
  • Het geld storten als vermogen (agio/aandelenkapitaal) in een BV. Hierbij opgemerkt dat de storting weer onbelast uit de BV gehaald kan worden op voorwaarde dat dit middels notariële akte gebeurt.
  • Aanvragen voorlopige aanslagen;
  • Aflossen privé financieringen (let op boeterente);
  • Uitbetalen van schenkingen.

 

Tevens verdient het de overweging om niet alle gelden op 1 rekening te parkeren, maar te spreiden over meerdere bankrekeningen. Dit ter besparing van de negatieve bankrente van 0,5%. Ik weet dat het steeds lastiger is om nieuwe rekeningen bij de bank te openen, maar kijk naar geschikte banken - al dan niet via internet - om het geld zoveel mogelijk te spreiden.

Let op! Het spreiden kan 0,5% bankrente ‘besparen’ maar ook 1,5% box 3 belastingheffing tot gevolg hebben wanneer er gespreid wordt over privérekeningen in plaats van zakelijke rekeningen. Weeg dus goed af wat in jouw eigen specifieke situatie het meest verstandig is.

Ter besparing van de negatieve bankrente kan ook overwogen worden om in te stappen in de wereld van beleggen. Of onroerend goed kopen. Echter, vanwege de oververhitte woningmarkt is het de vraag of dit een gewenste optie is.

Wat is nu de beste optie? Je moet vooral doen wat bij jou past. Maar wellicht is het verstandig om door een fiscale bril te kijken naar je wensen en of deze op fiscaal/economisch vlak nog te optimaliseren zijn.

Neem contact met ons op, want wij helpen je graag om de geboden mogelijkheden naast jouw wensenlijst te leggen om van daaruit een plan van aanpak te creëren.