Industrie heeft minder last van materiaaltekorten

De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg afgelopen maand januari naar een hoogte van 60,1. In december vorig jaar was dit nog 58,6. Een indexscore boven 50 wijst op groei. De groei is te danken aan een betere doorstroom in de toeleveringsketen. Dit leidt tot een hoger productievolume en een hogere omzet.

Industrie heeft minder last van materiaaltekorten

De groei is te danken aan een betere doorstroom in de toeleveringsketen. Dit leidt tot een hoger productievolume en een hogere omzet. Toch waarschuwen enkele experts voor een vertraagde groei vanwege eenzelfde groeivertraging in de Duitse industrie, een belangrijke afzetmarkt. Ook wordt aangestipt dat de liquiditeitsniveaus goed in de gaten gehouden dienen te worden. Door de langere levertijden, zijn grotere ordervolumes geplaatst om grotere voorraadposities te kunnen aanhouden.

In sommige bedrijfstakken stijgen voorraadvolumes met meer dan 30%. Hoewel de toeleveringsketens minder vertragingen lijken op te leveren, is dat nog niet direct te merken aan lagere inkoopprijzen. Ook hier is het dus van belang dat afzetprijzen in de maat blijven lopen met de hoge inkoopprijzen, zo waarschuwen industrie-experts.