Inflatie daalt licht, maar blijft fors boven gewenst niveau

De inflatie in Nederland kwam in mei uit op 3,3 procent, zo blijkt uit een snelle raming van het CBS. Daarmee is er sprake van een lichte daling ten opzichte van april (4,1 procent). Goed nieuws. Echter, toch blijft de inflatie hardnekkig hoog en is deze nog altijd ruim boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank. Nederland behoort hiermee tot de Europese landen met relatief hoge inflatiecijfers.

Inflatie daalt licht, maar blijft fors boven gewenst niveau

Vooral de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stuwen de inflatie omhoog. Deze categorieën waren in mei gemiddeld 7,1 procent duurder dan een jaar geleden. Hoewel energie opnieuw iets goedkoper werd, vlakte de prijsdaling af ten opzichte van de maand ervoor. De prijzen in de dienstensector stegen eveneens, al minder sterk dan in april.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,5 procent. Toch blijft de algehele druk op de kosten van levensonderhoud aanzienlijk. Voor ondernemers en particulieren betekent dit dat kostenbeheersing en prijsbewustzijn belangrijker zijn dan ooit.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode, waarbij woonlasten van koopwoningen buiten beschouwing worden gelaten, kwam uit op 3 procent. In veel andere EU-landen liggen de cijfers inmiddels lager.

Om eens naar te kijken! In tijden waarin kosten aanzienlijk blijven stijgen, is het verstandig om kritisch te kijken naar inkoopcontracten, prijsniveaus en kostenstructuren. Overweeg ook indexeringsafspraken met leveranciers of klanten tegen het licht te houden. En voor bedrijven in retail: houd rekening met veranderend consumentengedrag. De prijsgevoeligheid van klanten neemt toe. Transparantie en slimme prijsstelling worden daarmee essentieel voor behoud van omzet.