Inflatie over heel 2022 hoog, volgens DNB

Volgens de rekenmeesters van De Nederlandsche Bank, zal de inflatie over heel 2022 uitkomen op bijna 9%. In 2023 zal de inflatie dan wat terugzakken naar een niveau van bijna 4% en pas in 2024 uitkomen op een ‘normaal’ niveau van 2,4%.

Deze hoge inflatie bezorgt de economie flink wat last. Vooral de prijzen voor energie en voor voeding zullen sporen nalaten.

Als gevolg van deze sterk oplopende prijzen, en de voortdurende oorlog in Oekraïne, zal de economie dit jaar niet zo sterk groeien als verwacht. Weliswaar zien de analisten van DNB dat het herstel uit de coronacrisis sterk is. Dit effect zorgt dan alsnog voor een lichte groei dit jaar, zo wordt voorspeld. Volgens de basisraming van DNB zullen het huidige kwartaal en het komende kwartaal geen groei laten zien. In het laatste kwartaal kan niettemin toch weer een lichte groei verwacht worden. Echter, wanneer de energieprijzen verder de pan uitrijzen, bijvoorbeeld door een complete stop van Russisch energie, dan zal geen sprake zijn van groei. Ook het CPB waarschuwt voor een recessie als de energiesituatie niet verbetert.