Internetverkopen aan particulieren en omzetbelasting

Door internet wordt het steeds makkelijker om je producten vanuit Nederland in het buitenland te verkopen. Verkopen in het buitenland wil ook zegen dat je met de buitenlandse regelgeving in aanraking komt, dit geldt natuurlijk ook voor de regels voor de omzetbelasting. Om er voor te zorgen dat de afdracht van omzetbelasting binnen de Europese Unie goed verloopt is door de Europese Unie, de Unieregeling of éénloketsysteem ingevoerd. Elk Europees land heeft dit systeem ingevoerd. Maar hoe werkt het nu precies?

Jaaromzet kleiner dan € 10.000 exclusief btw

Is je jaaromzet kleiner dan € 10.000 dan bereken je Nederlandse BTW over al je internetverkopen binnen de Europese Unie. Dit blijf je doen totdat je jaaromzet hoger wordt dan € 10.000.

Jaaromzet groter dan € 10.000 exclusief BTW

Is je jaaromzet groter dan € 10.000 en verkoop je de producten ook in andere landen van de Europese Unie dan kun je je onderneming aanmelden voor de Unieregeling (ook wel éénloketsysteem of OSS genoemd). Aanmelden is niet verplicht, maar maakt het doen van de BTW aangifte wel makkelijker.

Volgens de Europese BTW regels ben je namelijk verplicht bij een omzet die groter is dan € 10.000 BTW in rekening te brengen conform de regels van het land waar de koper woont. Als je goederen in verschillende EU-landen verkoopt moet je dus in al die landen apart BTW aangifte doen en BTW afdragen. Deze administratieve last wil men EU-ondernemers besparen, daarom is de Unieregeling in alle EU-landen ingevoerd. Als je de unieregeling toepast hoef je niet meer in elk EU-land aangifte te doen en BTW af te dragen, maar kun je alle verkopen binnen de EU in één keer melden en in één keer afdragen aan de Nederlandse belastingdienst. Zij zorgen dat je melding en afdracht binnen de EU-landen op de juiste manier verdeeld wordt.

Aanmelden voor de Unieregeling kan door in te loggen bij de belastingdienst op “Mijn Belastingdienst Zakelijk”. Hier kun je achtereenvolgens kiezen voor “E-commerce”, “Registratie” en “verzoek registratie éénloketsysteem”. Na het invullen van dat formulier ontvang je van de belastingdienst een bevestiging van je registratie. Vervolgens doe je elk kwartaal, naast je gebruikelijke aangifte omzetbelasting, een melding voor de Unieregeling. Let op je moet ook melden bij de Unieregeling wanneer je in dat kwartaal geen goederen hebt geleverd binnen andere EU-landen. Als je 2 jaar lang Nihil melding hebt gedaan of om andere reden niet meer voldoet aan de Unieregeling dan stopt de belastingdienst je registratie voor de Unieregeling.

Let op!

Het voorgaande is ook van toepassing als je gebruik maakt van een internetplatform voor je verkopen. Als een internetplatform niet meer doet dan het bij elkaar brengen van verkoper en koper vindt de levering plaats tussen verkoper en koper, en ben je dus BTW verschuldigd conform de regels van het land van je koper. De regels zoals hiervoor beschreven zijn dan van toepassing.

Voor internetplatforms die binnen de EU actief zijn geldt echter sinds 1 januari 2023 een jaarlijkse meldingsplicht over verkopen via hun site. De internetplatforms moeten voortaan melden welke verkopers er in één jaar meer dan 30 keer verkopen of voor meer dan € 2.000 hebben verkocht. In januari 2024 zou deze melding voor het eerst gedaan moeten zijn door de internetplatforms en kan de belastingdienst deze gegevens controleren aan de hand van je eigen opgaves via het éénloketsysteem.

Zijn er nog vragen of wil je meer informatie? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder.