Investeren in verduurzaming van je kantoor of bedrijfspand? Een goede gedachte

Een kleine 60 procent van alle ondernemers in Nederland onderneemt actie om hun bedrijfspand of kantoorruimte te verduurzamen. Natuurlijk is duurzaamheid en/of verduurzaming een containerbegrip geworden. Want daar waar de één het vervangen van reguliere verlichting door LED lampen als daad van verduurzaming beschouwt, onderneemt een ander serieuzer maatregelen door een compleet dak te voorzien van zonnepanelen.

Hoe dan ook, de intentie om iets te doen aan het terugdringen van energie is alom aanwezig.

Opvallend is het dat bij de overheid en onderwijs het aandeel van verduurzamers een stuk lager is. Daar is het namelijk een ‘schamele’ 40% die actief met verduurzaming bezig zijn.

Dat brengt meteen een belangrijk motief aan de oppervlakte; geld.

Ondernemers zijn inmiddels goed op de hoogte van allerlei fiscale voordelen en subsidies die het aantrekkelijk maken om investeringen te doen die bijdragen aan de verlaging van kosten.

Een van de grootste ‘energiebespaarders’ is de aanleg van zonnepanelen. Toch worden kosten van aanleg nog vaak als drempel gezien. Bovendien zijn ook vele ondernemers gevestigd in huurpanden, waardoor de noodzaak minder wordt gevoeld.

6 van de 10 ondernemers heeft ook niet zo’n goed beeld van energiekosten. Op de vraag naar de kosten van gas, water en elektriciteit blijft vaak het antwoord schuldig, zo blijkt.

Ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen? Vraag ernaar bij je OOvB bedrijfsadviseur.