Klusbedrijven blijven profiteren van coronamaatregelen

Het is inmiddels een bekend gegeven. Daar waar de éne ondernemer tot wanhoop gedreven wordt door het uitblijven van versoepelingen, lijkt de andere ondernemer het werk niet aan te kunnen. Een bedrijfstak waarvoor dat laatste geldt? De bouw. Specifieker gezegd; het klus-bedrijf en de ZZP’er in de bouw.

Klusbedrijven blijven profiteren van coronamaatregelen

Volgens de rekenmeesters van het ING Economisch Bureau zal de bouwsector komend jaar last hebben van een lichte krimp. Dat heeft te maken dat er wat minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Ook zal er door de actuele beperkingen een vertraging ontstaan bij de grotere bouwprojecten, zo is de verwachting.

Echter, deze verwachtingen lijken geen impact te hebben op het werkaanbod voor klusbedrijven. Dezelfde coronabeperkingen leiden namelijk tot een enorme motivatie bij woningeigenaren om de woning eens goed onder handen te nemen. Grote onderhoudsklussen werden en worden onder handen genomen. En ook tal van verbouwingen (dakkapellen, veranda’s, buitenverblijven) worden opgepakt.

Het is dan ook eerder regel dan uitzondering, dat het ‘orderboek’ bij de meeste klusbedrijven tot ver na de zomer vol zit.