Koninklijke Horeca Nederland waarschuwt voor golf aan faillissementen

Hoewel de steunmaatregelen van de overheid hebben gezorgd voor een historisch laag aantal faillissementen in de horeca, is de horeca branchevereniging allerminst positief over de nabije toekomst.

Belastingschulden zijn toegenomen en ook aflossingsverplichtingen van andere ‘nieuwe’ leningen dienen terugbetaald te gaan worden. Volgens KHN (Koninklijke Horeca Nederland) directeur Beljaarts zullen horeca-ondernemers nog jaren moeten werken om de schulden af te lossen. Toch is het niet alleen maar slecht nieuws. Volgens het CBS is er een duidelijke omzettoename te zien over het afgelopen kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal is er een omzetstijging van een kleine 40% gemeten.

Het terrasweer van enige weken geleden draagt daar een belangrijke rol aan bij. Ook de verminderde beperkingen – die afgelopen winter weer van kracht waren – speelden parten.

Ondanks de stijging is het niveau van pre-corona ook in de horeca nog niet bereikt, zo zeggen de CBS analisten.

Uit een rondgang bij verschillende horeca-ondernemers blijkt het beeld wisselend. De zaken met grote terrassen, blijken weinig schade geleden te hebben. Echter de bedrijven met vooral zalencomplexen (voor bijeenkomsten) hebben het meer dan lastig. Ondernemers daar zeggen dat ze hun spaargeld en pensioen hebben moeten opeten.