Kredietverzekeraars voorspellen stijging van faillissementen

Afgezien van het feit dat kredietverzekeraars een duidelijk belang hebben om somber te zijn over de economische verwachtingen (dat is immers hun bestaansrecht), is het toch goed om zo nu en dan eens te kijken naar de voorspellingen die ze doen.

Zeker als deze voorspellingen een vergelijk laten zien met andere landen. Kredietverzekeraar Allianz Trade heeft een onderzoek laten doen naar ondernemersontwikkelingen in 44 landen. Daarbij is niet ingezoomd op de toekomst, maar op huidige ontwikkelingen. Hieruit blijkt dat Nederland de lijst aanvoert als meest gevoelig voor risico’s. Dit is te danken aan het feit dat Nederland een open exportland is en gevoelig voor internationale ontwikkelingen. Daarbij komen effecten van stijgende energieprijzen, stijgende rente en stijgende lonen. Vooral de ondernemers in het MKB krijgen het daarbij zwaar te verduren. De verzekeraar suggereert dat een faillissementsgolf voorkomen kan worden als de overheid nog meer ingrijpt. De vraag is echter of dat een realistische vraag is, nu de overheid al meer doet dan ooit.

 

Overigens verwacht de onderzoeker dat het aantal faillissementen aan het eind van 2023 is ‘genormaliseerd’ naar een niveau van voor corona.