Langere levertijden en hogere prijzen

De industriesector groeit stevig door. Zo stevig zelfs dat er tekorten dreigen. In het nieuws wordt melding gemaakt van het stilvallen van VDL/Nedcar vanwege een tekort in chips. Code Zwart, is een gebruikte benaming. En de situatie binnen de auto-industrie blijkt niet op zich te staan. Ook binnen andere industriesectoren dreigt een tekort aan chips en andere industriële toeleveringsproducten.

Langere levertijden en hogere prijzen

Er was al langer sprake van oplopende levertijden en ook de transportkosten rezen de pan uit. Maar op dit moment is de situatie nog nijpender en krijgen tal van producenten te maken met dreigend stilvallen vanwege een gebrek aan onderdelen. Vanuit een aantal industriële sectoren worden meldingen gedaan van productiestop door overmacht.

Afgezien van de langere levertijden, dreigen ook hogere inkoopkosten. Niet in alle gevallen zullen deze hogere inkoopkosten doorberekend kunnen worden. Toch zal het uiteindelijk leiden tot een prijsopdrijvend effect en zullen afgewerkte producten dus duurder worden. Gezien het gewicht van de industriesector in onze economie, zal dit een effect hebben op de economische groei.

 

Meer industrie nieuws: