Leden vakbonden stemmen in met nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel

Leden van vakbonden CNV en FNV zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel. Halverwege december werden al afspraken gemaakt voor de 200.000 medewerkers, maar de bonden moesten nog instemmen. Werkgeversorganisatie NVZ ging eerder al akkoord.

Bij FNV ging 88 procent van de leden akkoord met de nieuwe cao. Bijna 95 procent van de CNV-leden liet weten blij te zijn met de afspraken om het akkoord te steunen. De vorige cao liep af op 31 maart 2019, waarna in heel het land stakingen plaatsvonden.

Er is onder meer afgesproken dat de medewerkers een structurele loonsverhoging van in totaal 8 procent krijgen over de looptijd van 27 maanden. Daarnaast is er een hogere onregelmatigheidstoeslag afgesproken. Deze komt volgens de vakbonden neer op een structurele loonsverhoging van zo'n 2,5 procent.

Ook hebben de partijen afgesproken dat leerlingen en stagiairs meer betaald krijgen. Verder krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 1.200 euro.

"De afspraken om de werkdruk te beperken zijn heel belangrijk. In de nieuwe cao hebben we geregeld dat onregelmatig werk beter beloond wordt", aldus CNV-onderhandelaar Joost Veldt. "Wie binnen drie dagen een extra dienst moet draaien krijgt hiervoor een overwerkvergoeding. Die extra oproepen komen veel voor, met name in de beroepen waar tekorten zijn. Het is goed dat de flexibiliteit nu ook beter gewaardeerd wordt."

"Wij vonden het belangrijk dat de ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd voor deze cao, zich kunnen vinden in het eindresultaat", zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn.

"Zij hebben zich nu met een luid en duidelijk 'ja' uitgesproken voor dit akkoord. Vol vertrouwen zet ik namens de FNV straks mijn handtekening en zijn de nieuwe afspraken een feit."