Merendeel webwinkels niet goed ingericht voor mensen met visuele beperkingen

Onlangs werd een onderzoek uitgevoerd naar de online toegankelijkheid voor visueel beperkte bezoekers onder enkele honderden Nederlandse webwinkels. De conclusie van dit onderzoek komt erop neer dat er veel te verbeteren valt. De studie, gericht op naleving van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), onthulde dat veel sites kritieke fouten bevatten die het voor individuen met visuele of motorische beperkingen moeilijk of onmogelijk maken om te navigeren en te winkelen.

Merendeel webwinkels niet goed ingericht voor mensen met visuele beperkingen

De analyse bracht 38,349 fouten aan het licht, met 71% van de webwinkels die tekortschieten in kleurcontrast, wat essentieel is voor gebruikers die kleurenblind zijn of een verminderd zicht hebben. Bovendien mist 70% van de websites benoemde links, 64% heeft knoppen zonder label, en 40% biedt geen alternatieve tekst voor afbeeldingen. Deze gebreken belemmeren de toegankelijkheid voor schermlezers, essentieel voor blinde gebruikers om de inhoud te begrijpen en de site te gebruiken.

Met 32% van de Nederlandse bevolking die een vorm van beperking heeft, kan een aanzienlijk deel van de consumenten tegen toegankelijkheidsbarrières aanlopen. Deze bevindingen benadrukken de noodzaak van webwinkels om te voldoen aan de European Accessibility Act, die vanaf 28 juni 2025 vereist dat veel webshops toegankelijk zijn voor alle gebruikers.

Meer Detail- en groothandel nieuws: