Met een kleine beurs moet je op de fiets

Pim van Diepenbeek, werkzaam bij de vestiging Cuijk, schrijft in zijn blog over het zakelijke autorijden en de versobering van de regels hiervan. Wat zijn de veranderingen voor 2020?

Per 1 januari 2020 is de regeling voor bijtelling voor privé-gebruik van een zakelijke auto weer eens gewijzigd. Als je in 2020 een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal € 45.000 zakelijk aanschaft, dan betaal je 8% bijtelling per kalenderjaar. Dat was in 2019 nog 4%. Als de auto duurder is, betaal je 22% bijtelling over het deel boven de € 45.000. In 2019 lag die grens nog op € 50.000.

Na 2020

In de jaren na 2020 zal de regeling nog verder versoberd worden. De maximale catalogusprijs zal vanaf 2021 naar € 40.000 dalen en het percentage van de bijtelling zal stapsgewijs nog verder stijgen, naar uiteindelijk het reguliere tarief van 22% in 2026.

Youngtimer-regeling

De Youngtimer-regeling bestaat ook nog altijd. Voor een zakelijke auto die ouder is dan 15 jaar moet voor de bijtelling voor privé-gebruik 35% van der dagwaarde doorbelast worden. In de meeste gevallen is dat zeer gunstig omdat die dagwaarde niet meer zo hoog zal zijn. In mijn ogen is deze regeling volledig strijdig met alle milieumaatregelen, want deze auto’s vallen natuurlijk niet in de categorie ‘schone auto’s’.

Fiets

Vanaf 1 januari 2020 wordt er een nieuwe regeling ingevoerd voor de fiets van de zaak. Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Het voordeel c.q. de bijtelling wordt jaarlijks gesteld op 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires. Die bijtelling is ook van toepassing als de fiets alleen voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Uiteraard geldt deze regeling ook voor de e-bike.

Kleine beurs

De bijtelling van elektrische auto’s wordt hoger. Dat strookt natuurlijk niet met alle plannen om meer elektrisch te gaan rijden. De grootste voordelen zitten wat dat betreft nog steeds bij de ondernemer of werknemer met een ruim inkomen. De ondernemer of werknemer met een wat kleinere beurs kan beter overwegen een fiets van de zaak aan te schaffen.

Lees ook....