Wat zijn je sportieve voornemens in 2020?

December is de maand van het maken van goede voornemens. In de maand januari gaan we ervoor. Eén van die goede voornemens is vaak meer bewegen. Laat je vanaf 1 januari 2020 de auto staan en ga je met de fiets naar je werk?

Vanaf 1 januari 2020 wordt er een nieuwe regeling ingevoerd voor de fiets van de zaak. Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Het voordeel c.q. de bijtelling wordt jaarlijks gesteld op 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires.

De staatssecretaris heeft onlangs ter verduidelijking van de nieuwe regeling een vragen en antwoordenbesluit gepubliceerd, zie hier. Wellicht dat jij als ondernemer of werknemer wel sportieve interesse hebt gekregen voor een fiets van de zaak? Of als werkgever een fiets van de zaak ter beschikking te stellen aan je werknemers?

Wanneer de werknemer de fiets van de zaak helemaal niet privé gebruikt, dan geldt de jaarlijkse bijtelling van 7% over de waarde van de fiets toch als de werknemer de woon-werkkilometers met de fiets van de zaak aflegt. Woon- werkverkeer wordt als privé-kilometers gezien.

De werkgever mag de bijtelling voor zijn rekening nemen. Door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Volgens de overheid is een voordeel voor de werkgever dat de werknemers een stuk fitter zijn en de nieuwe regeling veel eenvoudiger is. Bij een fiets van de zaak blijft de werkgever de eigenaar van de fiets. De werkgever mag in de BTW maar maximaal € 130 van de aanschaf BTW in aftrek brengen.

Als de werknemer besluit om bij heel slecht weer met de auto te gaan, dan mag de werkgever een onbelaste kilometervergoeding geven mits de werknemer kan aantonen dat met de auto is gereisd.

Wil je als ondernemer een fiets aanschaffen die je zowel voor je onderneming als privé gebruikt? Dan kun je de fiets op naam van de onderneming aanschaffen. Let wel minimaal 10% van de gefietste kilometers moet zakelijk zijn om de fiets van de zaak tot je ondernemingsvermogen te mogen rekenen. Een financieel voordeel is de investeringsaftrek, indien de fiets duurder is dan € 450 (exclusief BTW). Deze aftrek bedraagt maximaal 28% van het investeringsbedrag. Aanschaf- (door middel van afschrijving) en onderhoudskosten zijn aftrekbaar van de winst. De bijtelling geldt natuurlijk ook voor jou. De BTW op de aanschaf- en onderhoudskosten zijn aftrekbaar. Echter bij privégebruik geldt een correctie. De correctie is afhankelijk van de gereden zakelijke- en privékilometers (dus houd dit goed bij).

Voor werknemer, werkgever en ondernemer kan de fiets van de zaak voordelen in de breedste zin van het woord opleveren. Echter beoordeel je in jouw specifieke situatie of dat voor jou ook geldt. In dit artikel zijn een aantal voorwaarden, voor- en nadelen aan bod gekomen van de fiets van de zaak.

Mochten de vragen en antwoorden van de overheid jou niet de gewenste verduidelijking geven en wil je graag advies in jouw specifieke situatie, dan horen onze adviseurs graag van jou.

Voor nu wens ik je alvast hele fijne feestdagen en een goed sportief begin.

Denkt u aan het nieuwe btw-nummer per 01-01-2020?