Niet alle lijfrentepremies of stortingen in een lijfrenteverzekering, -rekening of - beleggingsrecht in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek gebracht? Wat nu?

Als je niet alle premies of stortingen in aftrek hebt kunnen brengen omdat je te weinig jaarruimte en/of reserveringsruimte had of omdat je vergeten bent de premies of stortingen in aftrek te brengen en de bezwaartermijn of de termijn voor ambtshalve vermindering is verstreken dan kan het zomaar zijn dat je teveel belasting over je uitkering betaalt. Dit is te voorkomen.

Aanvraag verklaring niet-afgetrokken premies (saldoverklaring)

Je kunt de belastingdienst verzoeken om een verklaring af te geven waarin staat vermeld welk bedrag aan premies je niet in aftrek hebt gebracht.

Deze verklaring dien je vóór het ingaan van de uitkering aan de uitkerende instelling te doen toekomen met het verzoek om rekening te houden met de bedragen die je niet in aftrek hebt gebracht. Je betaalt dan pas belasting over de uitkeringen als dit bedrag in totaal hoger is dan het bedrag van de premies of stortingen die je niet hebt afgetrokken. Dit heet ‘de saldomethode’.

Wat nu als de uitkering reeds is ingegaan?

Ook dan kun je bij de belastingdienst een verzoek indienen om het bedrag aan niet in aftrek gebrachte bedragen vast te stellen. Vervolgens kun je zelf in de aangifte inkomstenbelasting dit bedrag als negatieve inkomsten opgeven. Je stuurt de verklaring niet op naar de financiële instantie.

Maximumbedrag niet-afgetrokken premies en stortingen

Als je zelf rekening houdt met niet-afgetrokken premies en stortingen dan moet je er rekening mee houden dat er een maximum bedrag per jaar geldt. Hoe hoog dit bedrag is hang af van het jaar waarin de premies zijn betaald en wanneer de lijfrente is afgesloten.

Verklaring geruisloze terug storting

Als je niet alle premies of stortingen in aftrek hebt kunnen brengen omdat je te weinig jaarruimte en/of reserveringsruimte had dan kun je je financiële instelling vragen een bedrag terug te betalen.

Je dient dan bij de belastingdienst een ‘Verklaring geruisloze terug storting’ aan te vragen (in plaats van een saldoverklaring).

Je financiële instelling is niet verplicht om het bedrag aan je terug te betalen. Informeer daarom vooraf bij de instelling vóór je de verklaring aanvraagt.

De verklaring stuur je vervolgens naar je financiële instelling. Zij mag binnen 3 maanden na de datum van de verklaring, het bedrag waarvoor u geen aftrekruimte hebt, aan je terugbetalen.

Je kunt een verklaring aanvragen voor de betalingen die je hebt gedaan in het kalenderjaar waarin jouw aanvraag bij de belastingdienst binnenkomt en de vijf daaraan voorafgaande jaren. 

We helpen je graag verder mocht je er niet uitkomen. Neem gerust contact met ons op.