Net als de werkgever heeft ook de werknemer verplichtingen in het kader van de re-integratie bij ziekte. Een van die verplichtingen is dat hij periodiek de bedrijfsarts bezoekt, zodat deze kan beoordelen of de werknemer vanwege zijn ziekte wel of niet of alleen in aangepast werk kan werken.
Met enige regelmaat komt het voor dat een werknemer niet verschijnt op het spreekuur van de bedrijfsarts. Wat moet je als werkgever op dat moment wel of niet doen?
Uit een recente uitspraak van 19 juli 2024 volgt maar weer eens dat een ontslag op staande voet een te vergaande maatregel is. In genoemde uitspraak speelde overigens ook nog vragen rondom de alcoholverslaving van de werknemer en het behandeltraject. Uiteindelijk beslist de rechter dat werkgever moet betalen een bedrag van € 11.155,29 bruto aan vergoeding wegens onregelmatige opzegging, vermeerderd met de wettelijke rente alsmede een bedrag van € 3.576,31 bruto aan transitievergoeding.
Bij het niet voldoen aan verplichtingen bij arbeidsongeschiktheid heb je als werkgever twee mogelijkheden: het opleggen van een loonsanctie in de vorm van loonopschorting of een loonstop.
Als de werknemer niet verschijnt bij een oproep van de bedrijfsarts, kun je -na eerst geïnformeerd en gewaarschuwd te hebben- overgaan tot loonopschorting. In dit geval wordt de salarisbetaling opgeschort tot het moment dat de werknemer bij de bedrijfsarts verschijnt. Zodra dat gebeurt, moet met terugwerkende kracht het niet ontvangen loon alsnog worden betaald.
De sanctie van een loonstop zet je in als de werknemer herhaaldelijk niet meewerkt aan het re-integratietraject. Je betaalt dan niet uit tot de werknemer wel meewerkt aan re-integratie. De salarisbetaling start pas weer als de werknemer gaat re-integreren. Het loon hoeft in dat geval niet met terugwerkende kracht te worden betaald.
Kortom, doelgericht en de juiste actie ondernemen is van groot belang. Stilzitten is geen optie. Ook het UWV verwacht dat een werkgever maatregelen neemt wanneer een werknemer niet verschijnt bij de bedrijfsarts (zoals ook is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter, met als risico zelfs het opleggen van een loonsanctie aan de werkgever).
Wordt de betaling van het loon aan de werknemer opgeschort en stopgezet en heeft dit nog steeds niet het gewenste effect, dan pas kunnen vervolgstappen worden gezet en komt een mogelijk ontslag in beeld.
Maak bij het voornemen van een ontslag op staande voet van een zieke werknemer vanwege het niet meewerken aan de re-integratie dus altijd eerst een zorgvuldige afweging en neem de juiste volgorde in acht.
Voor advies of begeleiding in geval van een zieke werknemer kun je contact opnemen met een van onze juristen.