Nieuw Garantiefonds voor MKB’ers

Een grote groep van MKB ondernemers ervaart dat het steeds lastiger is om een lening te verkrijgen via banken. Een doorn in het oog, zo vindt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf IMK.

Zij ziet het dan ook als een noodzakelijke reden om een speciaal fonds op te richten dat als garantstelling kan dienen voor kleine en middelgrote ondernemers die een lening willen aanvragen.

Juist deze garantstelling kan het voor kredietverstrekkers gemakkelijker maken om positief te oordelen over een lening aanvraag. Volgens IMK wordt nu nog veel te vaak een te krappe definitie gehanteerd door banken als het gaat om levensvatbaarheid van een bedrijf. Het gebeurt dan ook nog vaak dat bedrijven, die wel beschikken over een goed verdienmodel, toch ten onder gaan als er een tijdelijke tegenslag is. Eén van de oorzaken volgens het IMK, is de reden dat banken lang niet altijd kijken naar de markt waarin de onderneming actief is.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf IMK is in 1954 opgericht door de overheid om kleine ondernemingen te helpen bij hun groeiplannen. Afgelopen jaar alleen al maakten bijna 150.000 ondernemers gebruik van het advies van IMK.