Ondernemers vinden continuïteit belangrijker dan inkomen

Ondernemers spannen zich maximaal in om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen, maar dit gaat ten koste van hun eigen inkomen: een aanzienlijke meerderheid van de ondernemers in Nederland verdient minder dan het minimumloon.

Deze bevinding komt voort uit gegevens van de elfde Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek uitgevoerd door Qredits, ONL, en de Hogeschool Utrecht in samenwerking met Cultuur+Ondernemen onder meer dan duizend ondernemers in het kleinbedrijf.

Het percentage ondernemers dat een inkomen boven het minimumloon geniet, is aanzienlijk afgenomen tot 42 procent, terwijl 30 procent minder verdient dan het sociaal minimum. Qredits benadrukt: "Een ruime meerderheid verdient dus onder het minimumloon, een zorgwekkende trend. We merken echter op dat nettomarges en solvabiliteit verbeteren. Dit suggereert dat ondernemers er alles aan doen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen door minder loon uit de zaak te halen en het bedrijf zo gezond mogelijk te houden. Niettemin daalt het ondernemersvertrouwen aanzienlijk."