Ondersteuningsloket Stikstof geeft antwoord op lastige stikstofvragen

Johan Geurts, werkzaam bij de vestiging Wanroij, schrijft in de wekelijkse OOvB blog over de stikstofproblematiek. Bijvoorbeeld wat te doen als je wilt groeien met je bedrijf? 

Wat te doen met de stikstofproblematiek als je wilt groeien met jouw bedrijf? Extern salderen is een mogelijkheid, maar dat roept ook tal van vragen op. Dient er een heel bedrijf gekocht te worden om extra stikstofruimte te krijgen? Wat als je in meerdere Natura 2000-gebieden stikstofruimte nodig hebt voor je project? En, heb je besloten om te stoppen met je bedrijf, waar vind je dan één of meerdere agrarisch ondernemers die juist behoefte hebben aan de vrijvallende stikstofruimte?

Voor al deze ingewikkelde vragen heeft de provincie Noord-Brabant het “Ondersteuningsloket Stikstof” opgezet. Voor zowel voor het verkrijgen van stikstofruimte als voor het aanbieden van stikstofruimte (bij beëindiging) kun je bij het loket terecht.

Het loket heeft in beeld waar stikstofruimte wordt gevraagd en waar stikstofruimte wordt aangeboden. Toch werkt het loket niet als een makelaar. Wel kijkt zij actief mee en treedt ze op als bemiddelaar en adviseur. Overigens is het goed te weten dat bij het opkopen van stikstofrechten van een ‘stoppend’ bedrijf, een maximum van 70% gekocht kan worden. De resterende 30% ‘verdwijnt’ en draagt bij tot de algehele verlaging van stikstofneerslag.

Voor vragen over stikstof kun je overigens ook terecht bij netwerken als VABIMPULS.

Wil je direct door naar de site van het Ondersteuningsloket Stikstof? Klik dan hier.