Pensioenadviseurs richten pijlen op ondernemers

Pensioenadviseurs grijpen graag alle mogelijkheden aan om zich in de kijker te spelen bij ondernemers. “Benut jij je fiscale voordeel optimaal voor je oude dag”, zo luidde het onlangs in een opvallende mail. Bedoeld om ondernemers en ZZP’er wakker te schudden.

De pensioenmaatschappijen suggereren met overdrijving dat je je pensioenreserve fiscaal vriendelijk kunt aanvullen, als tenminste dreigt dat je pensioen lager zal zijn dan 70% van je laatstverdiende brutoloon. Een belofte die meer suggereert dan de werkelijkheid is, zo is de stelling van universitair docent fiscaal recht Sebastiaan Starink.

De waarheid is dat je de niet benutte pensioenpremie van afgelopen jaar in een lijfrente kunt storten. Over dit bedrag betaal je weliswaar nu geen belasting, maar wel op het moment dat je met pensioen gaat. De fiscale jaarruimte, die wordt uitgelicht, leidt uiteindelijk dus niet perse tot een enorm fiscaal voordeel. Het is wel waar dat het een uitstel van belasting betekent. Echter, de belofte van vele pensioenadviseurs lijkt soms te rooskleurig.

Heb je vragen over de fiscale mogelijkheden van je eigen pensioen? Praat er eens over met je relatiebeheerder. Of met één van de fiscalisten van OOvB adviseurs en accountants.