Regio’s met veel zakelijke dienstverlening doen het goed

Voor de meeste ondernemers is de arbeidsmarktkrapte een vloek. Toch zijn er ook sectoren die profiteren van die krapte, aldus economische analisten van een grootbank.

De sector Zakelijke Dienstverlening is zo’n sector. Dat is vooral te danken aan de investeringsbereidheid van bedrijven in digitalisering en automatisering, als antwoord op het tekort aan medewerkers. Dat automatiseerders en ICT bedrijven hierdoor zelf ook dezelfde uitdagingen hebben om aan goede mensen te komen, wordt door de economisch analisten niet benoemd. Hoe dan ook, in regio’s waar veel zakelijke dienstverleners actief zijn, gaat het economisch voor de wind. Welke regio’s volgens de analisten het meest profiteren? Brainport Eindhoven, dankzij alle technologische ontwikkelingen, en Groot Amsterdam, dankzij de enorme horeca- en vrijetijdsector. In beide regio’s zijn ook relatief veel hoog opgeleide mensen aanwezig.

Er zijn ook regio’s die een krimp laten zien. Welke regio’s dat zijn? Het oosten van Zuid-Holland, de kop van Noord-Holland, westelijk Groningen, Noord-Friesland en Drenthe.