Sombere Chinese economie heeft impact op Europese bedrijven

De malaise in de Chinese economie raakt ook Europa steeds harder. Bedrijven zoals bierbrouwers, automerken en luxeconcerns rapporteren een daling in hun verkopen in China. Waar het land vroeger bekendstond als exportgigant, is het nu ook een belangrijke afzetmarkt voor westerse producten. Maar die positie staat onder druk.

Sombere Chinese economie heeft impact op Europese bedrijven

Recente cijfers laten zien dat de Chinese vraag naar Europese producten afneemt. Mercedes-Benz zag zijn winst halveren, Philips noteerde een forse daling in aandelen door minder verkopen, en Kering, het moederbedrijf van Gucci, waarschuwde voor halverende inkomsten.

Dit heeft alles te maken met de haperende Chinese economie. De Chinese consument is terughoudender geworden met uitgaven, vooral door de crisis op de vastgoedmarkt. "Voor veel Chinezen fungeert de eigen woning als pensioen. Dalende huizenprijzen maken hen voorzichtiger, en luxeproducten zijn het eerste waarop ze besparen," zegt een China-specialist van één van onze grootbanken.

Daarbovenop komen toenemende handelsspanningen tussen China en de EU, met wederzijdse importheffingen. Zo verhoogde de EU de tarieven op Chinese elektrische auto's, wat leidde tot dreigementen van Peking om heffingen op Europese producten, zoals vlees en auto's, te introduceren. Het is de algemene verwachting dat de spanningen aanhouden en dat Europese bedrijven voorlopig geen herstel in hun verkopen mogen verwachten.