Steunregeling voor MKB bedrijven met een hoog energieverbruik

Volgens minister Mickey Adriaansen zorgen de nieuwe steunmaatregelen ervoor dat een groot deel van MKB bedrijven met een hoog energieverbruik worden geholpen. Zo voldoen 4 op de 5 bakkers aan de voorwaarden om zich te kunnen inschrijven voor de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten), aldus de minister van Economische Zaken.

Naast bakkers zullen het vooral brouwerijen, bedrijven in de industrie en landbouwbedrijven zijn die zich zullen inschrijven.

Om in aanmerking te komen dient een MKB bedrijf minstens 12,5% van hun omzet te bestaan uit energiekosten. Van alle bakkers voldoet hier ruim 84% aan. Van de brouwerijen voldoet 37% en van industriële productiebedrijven voldoet 27% om in aanmerking te komen voor de steunregeling. Overigens is het zo dat bedrijven die niet in aanmerking komen voor deze steunregeling toch een beroep kunnen doen op een andere compensatie. Het prijsplafond, vanaf 2023 van kracht, is namelijk niet alleen van toepassing voor huishoudens, maar ook voor zo’n 100.000 kleine ondernemingen, is de verwachting.