Strengere regels voor medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen die in Europa op de markt worden gebracht, zullen vanaf 25 mei dienen te voldoen aan de MDR (Medical Devices Regulations). Dit is een richtlijn die beschrijft aan welke veiligheidseisen een medisch hulpmiddel dient te voldoen en op welke wijze een medisch hulpmiddel na verkoop traceerbaar is.

Strengere regels voor medische hulpmiddelen

Dit betekent ook dat elke fabrikant of importeur een certificaat dient aan te vragen alvorens goedkeuring wordt verleend door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Als je werkzaam bent in de zorg, of medische hulpmiddelen gebruikt in je bedrijf? Zorg er dan voor dat je medische hulpmiddelen toepast die gecertificeerd zijn volgens de nieuwe aankomende richtlijn.

 

 

Jeugdzorg gebaat bij preventie

Het is een raar beeld. Gemeentes die financieel in de knel komen, gespecialiseerde jeugdzorginstanties die dreigen om te vallen… en aan de andere kant? Kleine jeugdzorgorganisaties die torenhoge winsten maken. “Zorgcowboys” is de bijnaam van deze ‘geldwolven’.

Jeugdzorg gebaat bij preventie

Het lijkt er dan ook op dat wanneer je slimmer bent in het invullen van formulieren en documenten, je gemakkelijker aanspraak kunt maken op geld dan wanneer je je vooral richt op het geven van inhoudelijk kwalitatieve zorg, vinden velen. Kleinere zorgorganisatie die hun overhead goed weten te managen en oprecht zorg verlenen, worden daarbij flink tekort gedaan. Staatssecretaris Blokhuis buigt zich, na kamervragen in het afgelopen kwartaal, over dit probleem. Ook voor jeugdzorg Nederland is het een doorn in het oog dat de marktwerking zoveel onrecht veroorzaakt. Toch wordt ook opgeroepen om goed in de spiegel te kijken. De logge bestuurlijke modellen bij de grotere organisatie, waarbij tal van managementlagen zijn ingeslopen, is wellicht toe aan vernieuwing.

Jeugdzorg Nederland is van mening dat de gemeentes vooral dienen in te zetten op preventie (verenigingen, wijkteams), waarbij jongeren een vangnet hebben. Pas wanneer echt gespecialiseerde zorg aan de orde is, zou een beroep gedaan kunnen worden op de professionele ‘getoetste’ zorginstellingen die gespecialiseerd zijn. Allerbelangrijkste is misschien wel dat gemeentes beter en intensiever samenwerken om tot gezamenlijke zorginkoop te komen.

Misschien ook interessant...