Teveel Horeca in de stad

Onlangs maakte Koninklijke Horeca Nederland Leeuwarden bekend dat zij samen met de gemeente wil nadenken over de wijze waarop er een halt toegeroepen kan worden aan het groot aantal nieuwe horecazaken dat in de stad komt.

Teveel Horeca in de stad

Volgens voorzitter Ton Eijer lijkt het wel alsof elk leeg winkelpand wordt ingevuld door nieuwe horeca. “Er komst steeds meer horeca bij, maar er komen niet meer mensen die uit eten gaan”, zo is zijn stelling.

Hoewel afgelopen jaar een prima jaar was voor veel horecabedrijven, lijkt het erop dat door de torenhoge inflatie 2023 wel eens een stuk lastiger kan worden, aldus de horeca-voorzitter. Dan helpt het niet dat iedereen ineens een horecabedrijf wil starten. Uiteindelijk zal dat namelijk voor iedereen slecht zijn, zo besluit hij.

De branche constateert ook nog altijd een groei in het aantal horecabedrijven. Opvallend is dat het vooral in de grotere steden gaat om heel specifieke horecabedrijven die zich concentreren op bijvoorbeeld salades, pasta’s, noedels en sushi. Het is maar de vraag of die uiteindelijk een bestaansrecht hebben, zo spreekt de branche haar zorg uit.