Thuiswerken leidt tot verhoging van psychische klachten en burnouts

Het fenomeen thuiswerken lijkt nog niet zomaar een blijvertje. Want hoewel ‘we’ al snel na de corona-uitbraak deze nieuwe werkvorm omarmden, blijken er toch redelijk wat ‘maars’ aan te kleven. Waren het in eerste instantie de werkgevers die twijfels hadden – want wat zou thuiswerken betekenen voor de arbeidsproductiviteit? – blijkt dat de effecten vooral impact hebben op de thuiswerkers zelf.

Bij verzekeraar ADP worden fors meer meldingen ontvangen van burnouts en ziekmeldingen met een psychische oorzaak.

De oorzaak blijkt vooral te maken hebben met de balans tussen werk en privé. Kinderen die thuis zijn en een partner die thuis werkt, trekt in het algemeen een zware wissel op het gezinsleven, zo blijkt. Een andere reden is dat de vakanties ‘anders dan normaal’ zijn. Daar waar de vakantieperiode normaal de periode is om de geestelijke accu op te laden, zijn veel vakanties (naar het buitenland) afgezegd en anders ingevuld. Mensen zijn minder uitgerust.

Als derde belangrijke reden wordt aangegeven dat mensen ook de collega’s missen. Ruggespraak, even overleg, het gevoel hebben om samen iets op te lossen, het is er niet meer. Dat leidt tot een nieuwe vorm van eenzaamheid, die het werk tevens een stuk zwaarder maakt.

Hans Biesheuvel, voorman van ONL (Ondernemend Nederland), ziet ook bij vele ondernemers dezelfde klachten optreden. Een speciaal hiervoor opgezette hulplijn is inmiddels al meer dan tienduizend keer gebeld, aldus Biesheuvel.

Aan werkgevers wordt als tip meegegeven om vooral te luisteren naar de ‘uitdagingen’ die werknemers ervaren. En dus niet af te doen als ‘klagerij’.