Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie aangenomen

In eerdere bijdragen met het onderwerp "Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie" (zie bijdrage 1 en bijdrage 2) hebben wij al gewezen op de komst van deze wet en inmiddels is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie inderdaad aangenomen.

Apart wordt nog de daadwerkelijke invoeringsdatum bepaald, maar verwachte inwerkingtreding is op 1 juli 2023.

Dat betekent dat een aantal extra verplichtingen bij turboliquidaties (de ontbinding en uitschrijving van (meestal lege) BV’s) gaat gelden, wat dus een administratieve lastenverzwaring oplevert. Het niet naleven van de verplichtingen is bovendien strafbaar en dus bestaat ook het risico van (in eerste instantie) boetes.

Kort gezegd gaat het om het deponeren van een balans en staat van baten en lasten over het boekjaar waarin de BV wordt ontbonden, een schriftelijke opgave van redenen voor het ontbreken van baten en het onbetaald laten van de schulden (voor zover van toepassing), lijsten als voorafgaand aan de ontbinding schuldeisers zijn voldaan en de jaarrekeningen over eerdere boekjaren (voor zover nog niet gepubliceerd) en daarnaast eventuele schuldeisers op de hoogte te brengen van de deponering (zie voor een verdere toelichting onze eerdere bijdragen).

Bij een lege of om een andere reden af te wikkelen BV kan daarom een overweging zijn om deze op korte termijn op deze wijze te ontbinden. Overigens is het ook dan verstandig een vermogensopstelling te maken, om te voorkomen dat na de uitschrijving bij de Kamer van Koophandel (die direct volgt op de ontbinding) niet meer over bepaalde nog wel aanwezige vermogensbestanddelen (onroerende zaken of tegoeden op bankrekeningen) beschikt kan worden.