Uitstel van betaling voor belastingaanslagen in verband met het coronavirus. Hoe werkt het precies?

Wij merken dat in deze moeilijke tijden veel vragen spelen bij ondernemers over de financiële tegemoetkomingen die door de overheid zijn aangekondigd in verband met het coronavirus. Eén van deze maatregelen is de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen voor belastingaanslagen. Hoe werk dit nu precies?

Voor welke belastingaanslagen kun je uitstel van betaling aanvragen?
  • Inkomstenbelasting;
  • Vennootschapsbelasting;
  • Omzetbelasting (BTW);
  • Loonheffingen.

 

Wanneer kun je uitstel van betaling aanvragen?

Nadat je aangifte hebt gedaan én de aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Voor de omzetbelasting en loonheffingen betekent dit dat je moet wachten totdat je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen.

Moet je dan een boete betalen omdat je de belasting te laat betaalt?

Nee, de betaalverzuimboete die opgelegd wordt bij het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting of loonheffingen komt te vervallen als je uitstel van betaling aanvraagt op basis van deze coronamaatregel.

Je moet echter wel te allen tijde je aangiften tijdig indienen!

Moet je voor iedere volgende belastingaanslag telkens opnieuw uitstel van betaling aanvragen?

Ja, vooralsnog wel.

Hoe lang krijg je uitstel van betaling?

Aangekondigd is dat dit vooralsnog voor 3 maanden zal zijn.

Hoe moet je uitstel van betaling aanvragen?

Door het sturen van een brief naar de Belastingdienst waarin je uitlegt dat je in de betalingsproblemen bent gekomen dan wel verwacht te komen als gevolg van het coronavirus.

Dit kunnen wij uiteraard voor jou doen.

Moet je een melding betalingsonmacht indienen?

Ben je een rechtspersoon zoals een B.V.? Dan dien je (vooralsnog) uiterlijk binnen 14 dagen nadat de belasting betaald had moeten zijn een melding betalingsonmacht in te dienen bij de Belastingdienst. Je kunt hiermee dus niet wachten totdat je de naheffingsaanslag omzetbelasting of loonheffingen hebt ontvangen.

Voor eenmanszaken en vennootschappen onder firma hoeft geen melding betalingsonmacht ingediend te worden.

Voor de melding betalingsonmacht is op de website van de Belastingdienst een formulier beschikbaar. Uiteraard kunnen wij je helpen met het invullen van dit formulier.

Kun je nog meer doen met betrekking tot belastingaanslagen?

Ja, indien je winstverwachting over 2020 als gevolg van het coronavirus is gedaald, kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de eerder opgelegde voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 te verlagen.

Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

Wij hopen met het bovenstaande de meeste gestelde vragen te hebben beantwoord. Voor aanvullende vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen! Wij helpen je graag verder.