Update: Uitstel van betaling voor belastingaanslagen in verband met het coronavirus. Hoe werkt het precies?

Update: Onderstaand artikel hebben wij op 19 maart 2020 gepubliceerd op deze site. Inmiddels zijn er aanpassingen geweest. Deze aanpassingen voeren wij per direct door in dit artikel.

Wij merken dat in deze moeilijke tijden veel vragen spelen bij ondernemers over de financiële tegemoetkomingen die door de overheid zijn aangekondigd in verband met het coronavirus. Eén van deze maatregelen is de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen voor belastingaanslagen. Hoe werk dit nu precies?

Voor welke belastingaanslagen kun je uitstel van betaling aanvragen?
  • Inkomstenbelasting;
  • Vennootschapsbelasting;
  • Omzetbelasting (BTW);
  • Loonheffingen;
  • Kansspelbelasting
  • Accijns
  • Verbruiksbelasting alcoholvrije dranken
  • Assurantiebelasting
  • Verhuudersheffing
  • Energiebelasting
  • Andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.
Wanneer kun je uitstel van betaling aanvragen?

Nadat je aangifte hebt gedaan én de aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Voor de omzetbelasting en loonheffingen betekent dit dat je moet wachten totdat je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen.

Moet je dan een boete betalen omdat je de belasting te laat betaalt?

Nee, de betaalverzuimboete die opgelegd wordt bij het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting of loonheffingen komt te vervallen als je uitstel van betaling aanvraagt op basis van deze coronamaatregel.

Je moet echter wel te allen tijde je aangiften tijdig indienen!

Moet je voor iedere volgende belastingaanslag telkens opnieuw uitstel van betaling aanvragen?

Nee. Indien je voor een belastingaanslag uitstel van betaling hebt aangevraagd, wordt ook automatisch uitstel van betaling verleend voor nieuwe belastingaanslagen. Je hoeft dus niet telkens opnieuw een verzoek in te dienen. Let er wel op dat je voor jezelf en voor je (verschillende) onderneming(en) afzonderlijk uitstel van betaling aan moet vragen indien je geen eenmanszaak hebt. Jij hebt zelf namelijk een BSN waarvoor je uitstel van betaling aanvraagt, terwijl jouw onderneming(en) een RSIN hebben waarvoor je uitstel van betaling aanvraagt.

Hoe lang krijg je uitstel van betaling?

3 maanden tot na de uiterste betaaldatum van de aanslag

Heb je langer uitstel van betaling nodig dan kan dit schriftelijk aangevraagd worden. Hierin dien je de omstandigheden en de gevolgen van de coronacrisis voor jouw onderneming aan te geven. Is het bedrag van de openstaande belastingaanslagen hoger dan € 20.000 dan dien je voor langer uitstel dan 3 maanden ook een verklaring van een derde deskundige mee te sturen.

Hoe moet je uitstel van betaling aanvragen?

Door het sturen van een brief naar de Belastingdienst waarin je aangeeft dat je in de betalingsproblemen bent gekomen dan wel verwacht te komen als gevolg van het coronavirus. Dit kunnen wij uiteraard voor jou doen.

Je kunt zelf ook uitstel van betaling aanvragen via een online formulier door in te loggen met de DigiD. Zie hiervoor deze link.

Maak je gebruik van een G-rekening?

Dan kun je nadat je een verzoek om uitstel van betaling hebt ingediend een verzoek om deblokkering van de G-rekening indienen. De deblokkering geldt voor de bedragen waarvoor je bijzonder uitstel van betaling hebt aangevraagd in verband met de coronacrisis.

Moet je een melding betalingsonmacht indienen?

Ben je een rechtspersoon zoals een B.V.? Dan dien je normaal gesproken uiterlijk binnen 14 dagen nadat de belasting betaald had moeten zijn een melding betalingsonmacht in te dienen bij de Belastingdienst.

Inmiddels is goedgekeurd dat het verzoek om uitstel van betaling in verband met de coronacrisis ook wordt aangemerkt als een tijdige melding betalingsonmacht. Het is in dat geval dus niet nodig om een aparte melding betalingsonmacht in te dienen.

Kun je nog meer doen met betrekking tot belastingaanslagen?

Ja, indien je winstverwachting over 2020 als gevolg van het coronavirus is gedaald, kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de eerder opgelegde voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 te verlagen.

Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

Wij hopen met het bovenstaande de meeste gestelde vragen te hebben beantwoord. Voor aanvullende vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen! Wij helpen je graag verder.