Tot 2023 mocht je als ondernemer voor de inkomstenbelasting jaarlijks een bedrag van de winst toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve (FOR). Hiermee zette je niet daadwerkelijk geld opzij voor later, maar het drukte wel je winst waardoor je in dat jaar minder belasting betaalde.


De mogelijkheid om toe te voegen aan de FOR is echter met ingang van 2023 vervallen. Maar heb je in het verleden al toegevoegd aan de FOR? Dan zal deze reserve nog steeds op je fiscale balans staan.
En dat betekent dat je hier in de toekomst alsnog belasting over zal moeten betalen. Daar is niets in veranderd ten opzichte van de wetgeving van voor 2023.
Is het nog onder de aandacht?
Doordat je tot 2023 jaarlijks kon kiezen om toe te voegen aan de FOR was dit ook een jaarlijks aandachts- en bespreekpunt. Nu deze toevoeging niet meer mogelijk is, kan het zijn dat de aandacht voor de FOR naar de achtergrond verdwijnt. Wellicht staat de FOR niet vermeld in de jaarcijfers van je onderneming, maar wordt deze alleen vermeld op de fiscale balans die je in je aangifte inkomstenbelasting terug vindt. Toch is het belangrijk om dit jaarlijks te blijven bespreken met je adviseur, want de fiscale afwikkeling zal in de toekomst nog steeds een keer plaats moeten vinden.
Wat zijn de mogelijkheden voor de afwikkeling van de FOR?
- Je kiest er in een jaar voor om een bedrag in een lijfrente te storten die je afsluit bij een bank of verzekeringmaatschappij. De FOR laat je met hetzelfde bedrag afnemen. Hierdoor betaal je in dit jaar geen belasting over de afname van de FOR. In de toekomst zal de lijfrente gaan uitkeren en op dat moment betaal je belasting over de uitkeringen.
- Je stopt met de onderneming waardoor de FOR in zijn geheel afneemt. Het bedrag van de FOR wordt toegevoegd aan de winst en je betaalt er ineens belasting over. (tenzij je gebruik maakt van optie 1)
- Indien je FOR hoger is dan je ondernemingsvermogen én:
- je hebt op 1 januari reeds de AOW-leeftijd bereikt óf
- je voldoet voor het tweede jaar achter elkaar niet aan het urencriterium
dan neemt de FOR af met het verschil tussen de hoogte van de FOR en het ondernemingsvermogen. Over deze afname ben je belasting verschuldigd. (tenzij je gebruik maakt van optie 1)
Je kunt dus nog steeds jaarlijks de keuze maken om je FOR af te laten nemen door het storten van een lijfrente. Het is dan ook belangrijk om dit jaarlijks te blijven bespreken met je adviseur.
Geen alternatieve afwikkelingsmogelijkheid
Ik vind het jammer dat de wetgever bij het afschaffen van de FOR in 2023 geen andere fiscaal voordelige opties heeft geboden om een bestaande FOR af te wikkelen. Hierdoor zou deze papieren oudedagsvoorziening wellicht sneller tot het verleden hebben behoord. Voor nu is het echter belangrijk dat je je bewust blijft van de aanwezigheid van een eventuele FOR op je fiscale balans en dat je hier bij de toekomstige afwikkeling belasting over verschuldigd zult zijn.