Winkeliers doen oproep voor meer flexibiliteit in werktijden

In de huidige economische context, waar winstmarges krimpen en de arbeidsmarkt strak gespannen staat, is het essentieel om werk voor scholieren en studenten te versoepelen en ondernemers in staat te stellen hun flexibele personeel te behouden.

Winkeliers doen oproep voor meer flexibiliteit in werktijden

Winkeliers staan voor de uitdaging van toenemende kosten, zoals huur, energie, inkoop, personeel, en criminaliteit, wat hun winstmarges ernstig aantast. Een flexibel personeelsbeleid kan helpen deze lasten te verlichten, maar huidige en voorgestelde regelgeving beperkt deze noodzakelijke flexibiliteit. Het Vakcentrum, een belangenorganisatie voor zelfstandige Retail ondernemers, pleit voor een herziening van deze wetgeving. Ze stellen voor werknemers na een jaar de keuze te geven voor vaste uren, waarbij nu de verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt.

Detailhandel medewerkers en ondernemers zoeken naar aanpassingsvermogen in werkuren om te voldoen aan seizoensgebonden behoeften of persoonlijke verplichtingen zoals studie of hobby's. Verder wordt voorgesteld om de WW-premie voor jongeren onder de 21 te verlagen om flexibele inzet te bevorderen, aangezien onderzoek aantoont dat juist deze groep de voorkeur geeft aan flexibiliteit boven meer zekerheid.

Het Vakcentrum dringt aan op uitzonderingen in cao's op bestaande maatregelen om de inzetbaarheid en flexibiliteit van studenten en scholieren in de detailhandel te vergroten.