Winkelleegstand neemt verder toe

Als je ooit in een achtbaan hebt gezeten, dan zul je ongetwijfeld dat spannende moment nog weten dat het ‘treintje’ langzaam omhoog gaat en bijna tot stilstand komt. Je weet dat de stijgende lijn ophoudt waarbij het treintje zo meteen met een duizelingwekkende snelheid omlaag zal storten. Eenzelfde situatie is van toepassing voor een groot deel van onze economie, zo wordt voorspeld.

Zo voorspelt retail-vastgoedadviseur Locatus een kaalslag onder winkeliers en café’s. Het is niet de eerste keer dat deze voorspelling wordt gedaan tijdens de coronacrisis. De argumenten veranderen daarentegen enigszins. Op dit moment is het zo dat vele bedrijven in leven blijven dankzij de steun van onze overheid en de uitstelregelingen van de fiscus. Vooral vanaf het laatste kwartaal van 2020 blijkt de situatie voor vele winkeliers danig verslechterd. Terwijl in de afgelopen zomer de winkelleegstand, tegen eerdere voorspellingen in, daalde is sinds oktober een negatieve trend zichtbaar waarbij het aantal leegstaande winkelpanden weer verder toeneemt.

De retail-vastgoedadviseur is dan ook van mening dat dit alleen voorkomen kan worden als de overheid voldoende steun blijft bieden. Maar of dat gebeurt?