Winkels worstelen nog altijd tussen gezond en goedkoop

We willen het allemaal: gezonder eten. Maar in de praktijk blijkt dat nog knap lastig. Uit recent onderzoek blijkt dat prijs, gemak én verleiding de gezonde keuze vaak in de weg staan.

Winkels worstelen nog altijd tussen gezond en goedkoop

Bijna 9 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonde voeding belangrijk te vinden. Toch kiest een groot deel uiteindelijk voor minder gezonde producten. Waarom? Omdat gezond eten vaak duurder is én meer moeite kost. Vooral jongeren en jonge gezinnen ervaren drempels: zij vinden gezonde voeding te prijzig en minder snel en makkelijk beschikbaar dan ongezonde alternatieven.

Winkels spelen hierin een grote rol. Ze bepalen immers wat er in de schappen ligt, wat opvalt en wat in de aanbieding is. Terwijl je meestal begint bij groente en fruit, bestaat het merendeel van het assortiment nog steeds uit producten buiten de Schijf van Vijf.

Door slimme promoties en opvallende presentatie zijn het vaak juist de minder gezonde opties die de meeste aandacht trekken.

Ook producenten, horeca en overheid hebben invloed. Producenten bepalen wat er op de markt komt, de horeca wat er op het menu staat, en de overheid probeert via campagnes en beleidsmaatregelen gezondere keuzes te stimuleren. Toch is het probleem taai. De omgeving waarin we leven nodigt eerder uit tot snaaien dan tot koken.

Toch zijn er ook hoopvolle signalen. Sommige supermarkten experimenteren met het gezonder inrichten van winkels, het weghalen van snoep bij de kassa of het aanbieden van overzichtelijke apps met voedingsinformatie. Producenten ontwikkelen alternatieven met minder suiker, vet en zout. En via sociale media groeit vooral onder jongeren het bewustzijn over voeding.

De conclusie? De wens om gezond te eten is breed gedragen. Maar zolang de gezonde keuze niet ook de makkelijkste en betaalbaarste is, blijft het voor velen een uitdaging.