Winkelstraat weer drukker

De Nederlandse winkelstraten zijn weer een stukje levendiger geworden dit voorjaar. Dat is tenminste de conclusie van onderzoeksbureau Locatus, die zich specialiseert in retailvastgoed.

Winkelstraat weer drukker

Het bureau onderzoekt elk halfjaar het aantal voorbijgangers in winkelgebieden en heeft opgemerkt dat het aantal passanten vrijwel terug is op het niveau van voor de coronapandemie. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Maastricht waren er zelfs meer mensen op de been dan vóór de uitbraak van het virus. In kleinere steden is er ook sprake van herstel, hoewel de aantallen daar nog iets achterblijven bij de cijfers van 2019.

De omzet in de detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4% gestegen vergeleken met vorig jaar, zo meldt het CBS. Deze stijging is deels toe te schrijven aan hogere prijzen, maar ook aan een toename in het aantal verkopen voor het tweede opeenvolgende kwartaal.

Ondanks de toegenomen drukte is de winkelleegstand licht gestegen; waar vorige zomer 6% van de winkelpanden leegstond, is dat nu 6,4%.