ZZP’ers niet zo nauwkeurig met hun boekhouding

Uit recent onderzoek waarbij vierhonderd zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) betrokken waren, komt naar voren dat een deel van de zzp'ers het niet zo strikt neemt met de belastingregels. Ongeveer 9% van de ondervraagden geeft toe bewust wel eens een factuur niet opgegeven te hebben bij de belastingaangifte, terwijl nog eens 12% niet meer zeker weet of ze altijd alles correct hebben opgegeven.

ZZP’ers niet zo nauwkeurig met hun boekhouding

Ondanks dat de onderzoekers dit als zorgwekkend beschouwen, tonen ze ook begrip voor deze situatie. Ze wijzen erop dat ongeveer een kwart van de zzp'ers financiële zorgen heeft, wat deze houding enigszins verklaart.

Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat een kwart van de zzp'ers hun zakelijke inkomsten op een privérekening ontvangt. Hoewel dit niet direct tegen de regels is – een zakelijke rekening is geen verplichting –, benadrukken veel banken dat een privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruikt mag worden. 

De onderzoekers benadrukken dat het ontvangen van zakelijke inkomsten op een privérekening kan leiden tot een vermenging van zakelijke en privéfinanciën, wat het overzicht over financiën bemoeilijkt. Dit kan vooral problematisch zijn voor de administratie, waardoor het lastiger wordt om zakelijke transacties correct te identificeren en op te geven bij de belastingaangifte.