Aanhangerverkoop laat zien dat er nog steeds massaal gebouwd en verbouwd wordt

Vraag iemand die in de Rotterdamse haven werkt hoeveel containers aan land komen, en je weet hoe het gesteld is met de economie. Het zijn indicatoren die graag gebruikt worden door economen om voorspellingen te doen. Een indicator die wellicht wat minder voor de hand ligt, niettemin toch veelzeggend is; de verkoop van aanhangwagens.

Aanhangerverkoop laat zien dat er nog steeds massaal gebouwd en verbouwd wordt

Bovag registreert alle aanhangwagens, boven 750 kg, die van eigenaar wisselen. Zo blijkt dat in het eerste kwartaal ruim 7100 nieuwe aanhangers zijn verkocht en zo’n 3200 gebruikte aanhangwagens. Een aantal van meer dan 10.000 aanhangers. Daarbij zijn de aanhangers van minder dan 750 kg dus niet meegenomen.

Het merendeel van de aanhangers zijn bakwagens, gebruikt voor het transport en vervoer van bouwmaterialen. Het zijn dan ook vooral aannemers, hoveniers en klusbedrijven die investeren in een nieuwe aanhanger. Er zijn ruim meer dan 20% nieuwe aanhangers gekocht dan een jaar geleden, aldus de brancheorganisatie. Hieruit mag afgeleid worden dat bouwers en hoveniers positief zijn over het aanbod aan werk.

Eerlijk is eerlijk, deze positieve vooruitblik voor de bouw- en hoveniersector komt niet uit de lucht vallen. Met de afname van buitenlandse vakanties, en de noodzaak om meer aan huis gekluisterd te zijn, was al langer sprake van een koopwoede voor woongerelateerde producten en producten voor in de tuin.

Meer nieuws over Bouw & Onderhoud: