Alternatieve financiering? Let op voor hoge rentes, waarschuwt AFM

Kredieten tot 1 miljoen euro worden bij veel banken gerekend tot de ‘kleine kredieten’. Vanwege de complexe protocollen en strikte regels van toezicht, zijn banken meer en meer terughoudend om dergelijke kredietverzoeken te financieren. Het is dan ook niet voor niets dat alternatieve kredietverstrekkers groeien dankzij deze terughoudende beweging. Factoring maatschappijen, Lease maatschappijen en ‘nieuwe’ kredietverstrekkers, komen in beeld als ondernemers op zoek zijn naar werkkapitaal of financiering voor een nieuwe investering. Eén op de vijf kredieten wordt op dit moment gefinancierd door alternatieve geldverstrekkers. En de verwachting is dat dit percentage de komende twee jaren zal doorgroeien tot de helft. Het zijn vooral kleinere MKB ondernemingen die op dit moment gebruik maken van deze alternatieve financieringsmogelijkheden.

Alternatieve financiering? Let op voor hoge rentes, waarschuwt AFM

Ondanks het succes steekt de AFM een waarschuwende vinger op. Vooral bij kortlopende kredieten worden soms rentetarieven berekend die ongekend hoog zijn. De overheid heeft inmiddels de rente voor consumptief krediet vastgesteld op een tarief van maximaal 10% per jaar. Voor zakelijke leningen is dit renteplafond niet vastgesteld. Wel is sprake van een gedragscode die aangeeft dat een rentepercentage van 20% op jaarbasis de max is. De waarschuwing van het AFM gaat uit naar aanbieders van financieringen die niet zijn aangesloten bij de gedragscode. Soms lopen rentes voor kortlopend krediet op tot 10% per maand! En er zijn zelfs gevallen bekend van een rentetarief op jaarbasis van 400%.

 

Het AFM waarschuwt vooral ook omdat er voor zakelijke kredietaanvragers weinig bescherming is. Consumenten zijn goed beschermd, maar voor ZZP’ers en kleine ondernemingen geldt dat dus niet. Daarbij komt ook het feit dat een groot deel van de ZZP’ers en kleine ondernemingen zich slecht laat adviseren.

Een doelgroep die hiervoor als voorbeeld dient? Bij de koeriersbedrijven zijn veel ZZP’ers actief die zich laten verleiden om een prachtige bestelbus te leasen. Vanwege de korte zakelijke historie en het gebrek aan middelen, kan dit toch mogelijk gemaakt worden. Niet reguliere aanbieders bieden de mogelijkheid tegen woekerrentetarieven. Een kwalijke zaak.

Het AFM pleit ervoor om goed te kijken naar de schuldenproblematiek bij kwetsbare bedrijven.